Είστε εδώ
Home > ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ > Αστική απολύμανση: Είναι αποτελεσματική;

Αστική απολύμανση: Είναι αποτελεσματική;

Καθώς η πανδημία του COVID-19 προχωρά πλέον στο δεύτερο γύρο της, θα έχετε ίσως δει εικόνες και βίντεο με εργαζομένους που, φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό, απολυμαίνουν τους δρόμους των πόλεων, ψεκάζοντάς τους με υψηλή πίεση.

Στην Ισπανία μάλιστα, έκαναν ένα βήμα παραπάνω το καλοκαίρι που πέρασε και ψέκασαν με ένα λευκαντικό μείγμα… τις παραλίες.

Εύλογα, αναρωτιέται κανείς, αν αυτό κάνει πραγματικά μία διαφορά στον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. Κι αν δεν κάνει, γιατί οι κυβερνήσεις να ξοδεύουν χρόνο, ενέργεια και πολλά εκατομμύρια για να το κάνουν;

Η πιθανή αποτελεσματικότητατου ψεκασμού δημοσίων χώρων και δη των υπαιθρίων χώρων, όπως οι δρόμοι, εξαρτάται από το πώς εξαπλώνεται ο ιός, πώς λειτουργούν τα απολυμαντικά και υπό ποίες συνθήκες χρησιμοποιούνται.

Πώς εξαπλώνεται ο ιός;

Γνωρίζουμε πλέον, ότι ο ιός εξαπλώνεται κυρίως με δύο τρόπους:

Το πρώτο είναι μέσω αερομεταφερομένων σταγονιδίων και αερολυμάτων, προερχομένων από μολυσμένα άτομα. Τα σταγονίδια αποβάλλονται στον αέρα μέσω του βήχα ή του φταρνίσματος και μπορούν να προσβάλλουν ένα άλλο άτομο που θα έρθει σε επαφή μαζί τους. Τα σταγονίδια είναι μεγαλύτερα και δεν παραμένουν στον αέρα για πολύ καιρό. Θα πέσουν γρήγορα στο έδαφος ή σε κάποια άλλη επιφάνεια.

Τα αερολύματα είναι μικρότερα και παραμένουν σε αναστολή έως και τρεις ώρες. Στεγνώνουν γρήγορα και διασκορπίζονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό καθιστά λιγότερο πιθανό ένα άτομο να εκτεθεί σε αρκετά ιογενή σωματίδια – σε μολυσματική δόσηδηλαδή – και να μολυνθεί.

Ο δεύτερος τρόπος εξάπλωσης της νόσου είναι μέσω της μόλυνσης επιφανειών. Όταν τα σταγονίδια κατακαθίσουν, ο ιός μπορεί να παραμείνει για διάφορα χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τη φύση της επιφάνειας.
Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο ιός επιβιώνει για έως και 72 ώρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα, 8 ώρες σε χαλκό και 4 ώρες σε πορώδεις επιφάνειες όπως το χαρτόνι.

Αυτό το πείραμα, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες σε εσωτερικούς χώρους. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για το πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο ιός σε εξωτερικούς χώρους. Είναι επίσης άγνωστο πόσο πιθανό είναι να μολυνθείτε όταν περπατάτε στους δρόμους της πόλης.

Πώς μπορεί να λειτουργήσει το απολυμαντικό;

Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τη διαδικασία απολύμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες αρχές χρησιμοποιούν μια αραιωμένη λύση χλωρίνης για την απολύμανση αστικών περιοχών. Η έρευνα δείχνει ότι ο ιός COVID-19 είναι ευαίσθητος στη λεύκανση, αλλά απαιτεί χρόνο επαφής περίπου ένα λεπτό για να είναι αποτελεσματικός.

Το απολυμαντικό απενεργοποιείται από ένα στρώμα οργανικής ύλης σε επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων ελαίων δέρματος και ιδρώτα που αφήνουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Ακόμα κι αν το απολυμαντικό φτάσει σε κάθε εξωτερική επιφάνεια με την οποία ενδέχεται να αγγίξουν κάποια άτομα, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που προστατεύονται από το σπρέι, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση λευκαντικού στις τυπικές συνθήκες που συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους. Το φως του ήλιου και η συσσώρευση οργανικής ύλης σε επιφάνειες θα απενεργοποιήσουν γρήγορα το χλώριο , το δραστικό συστατικό του λευκαντικού. Αυτό σημαίνει ότι το απολυμαντικό πιθανότατα θα ήταν αναποτελεσματικό πριν σκοτωθεί ο ιός.

Για να μολύνει ο ιός ένα άτομο, πρέπει να εισέλθει στο σώμα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα χέρια σας έχουν μολυνθεί αγγίζοντας μια επιφάνεια και βάζετε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας, κοντά στη μύτη ή το στόμα σας. Αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που άγγιξες το έδαφος και μετά άγγιξες το πρόσωπό σου χωρίς να πλένεις τα χέρια σου;

Ο μέσος άνθρωπος σπάνια θα έρθει σε άμεση επαφή με τους δρόμους της πόλης και τα μονοπάτια με τα χέρια του. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που ο ψεκασμός αυτών των επιφανειών με απολυμαντικό είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικό μέτρο ελέγχου.

Οι επιφάνειες που αγγίζονται συνήθως, όπως κιγκλιδώματα και κουμπιά διέλευσης δρόμων, είναι πιθανότερο πηγές μόλυνσης, αλλά θα πρέπει να καθαριστούν πριν απολυμανθούν με λευκαντικό. Αυτό συμβαίνει επειδή η οργανική ύλη συσσωρεύεται σε επιφάνειες που συχνά αγγίζονται, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών ελαίων στο ανθρώπινο δέρμα. Ακόμα κι αν ο καθαρισμός έγινε πριν από την απολύμανση, αυτή η διαδικασία θα πρέπει να είναι συνεχής καθώς την επόμενη φορά που ένα μολυσμένο άτομο θα αγγίξει την επιφάνεια μπορεί να μολυνθεί εκ νέου.

Ο ψεκασμός απολυμαντικού στον αέρα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας του ιού που εκτοξεύεται ως αεροζόλ. Ωστόσο, αυτό θα έχει πολύ περιορισμένο αποτέλεσμα καθώς το απολυμαντικό θα διασκορπιστεί γρήγορα. Τα αερολύματα θα εισαχθούν την επόμενη φορά που ένα μολυσμένο άτομο ταξιδεύει στην περιοχή.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι τα σταγονίδια λευκαντικού στο σπρέι μπορεί να είναι διαβρωτικά και να προκαλούν επιβλαβείς αναπνευστικές επιδράσεις όταν εισπνέονται. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται μόνο όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι γύρω.

Ένα πολύ πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η έμφαση στην σχολαστική προσωπική υγιεινή. Αυτό περιλαμβάνει το τακτικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό και τη χρήση απολυμαντικού με βάση το αλκοόλ όταν δεν είναι δυνατό το πλύσιμο με ζεστό νερό.

Γιατί λοιπόν κάποιοι ψεκάζουν δρόμους;

Αν λοιπόν ο ψεκασμός απολυμαντικών σε αστικές περιοχές είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικός, γιατί βλέπουμε ορισμένες χώρες ή δήμοι στο εξωτερικό να το κάνουν;

Είναι δύσκολο να πούμε. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές εξηγήσεις. Το ένα είναι ότι οι αρχές θέλουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από το COVID-19 αλλά δεν ακολουθούν την επιστήμη. Ένας πιο πιθανός λόγος είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, όταν βλέπουν τις αρχές να αναλαμβάνουν δράση.

Σε μια κρίση, οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να υιοθετήσουν πληροφορίες που αμφισβητούν τις τρέχουσες πεποιθήσεις τους . Αν και η επιστήμη δείχνει ότι η αστική απολύμανση είναι πιθανώς αναποτελεσματική, είναι εξίσου πιθανό το κοινό έχει διαφορετική άποψη. Ο ψεκασμός στους δρόμους της πόλης λοιπόν, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον κατευνασμό των φοβιών και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στα μηνύματα που διανέμει.

Ένα πιθανό μειονέκτημα αυτού, ωστόσο, είναι ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι το περιβάλλον τους είναι ασφαλές μπορεί να είναι λιγότερο αυστηροί όσον αφορά την προσωπική υγιεινή και τις κοινωνικές αποστάσεις. Αυτές οι προφυλάξεις είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα. Εάν οι άνθρωποι σταματήσουν να υιοθετούν αυτές τις συμπεριφορές, ο ιός είναι πιθανό να εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα.

Το συμπέρασμα από τα ανωτέρω είναι ότι, ενώ η αστική απολύμανση μπορεί να αυξήσει την εμπιστοσύνη του κοινού, είναι μάλλον αναποτελεσματική στην προστασία του κοινού από μολύνσεις.

Σχστικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Πάνω