Είστε εδώ
Home > ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ > Τρόφιμα και συσκευασίες τροφίμων: Είναι επικίνδυνα;

Τρόφιμα και συσκευασίες τροφίμων: Είναι επικίνδυνα;

Παγκοσμίως, εκατομμύρια ανθρώπων έχουν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό. Τα κρούσματα εκτοξεύονται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, των Ινδιών και της Βραζιλίας.

Το «Βαρύ Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Κορωνοϊού 2» (SARS-CoV-2, severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), ο ιός που προκαλεί τη νόσο του κορονοϊού (COVID-19) είναι ασθένεια που αφορά κυρίως το αναπνευστικό. Εξαπλώνεται από μολυσματικά αναπνευστικά σταγονίδια όταν κάποιος φτερνίζεται, βήχει, μιλάει ή αναπνέει.

Τώρα, μια νέα έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για τις Μικροβιολογικές Προδιαγραφές για τα Τρόφιμα (ICMSF) υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της λοίμωξης SARS-CoV-2 και της ασφάλειας των τροφίμων. Το ICMSF είναι ένας παγκόσμιος μη κυβερνητικός οργανισμός που στοχεύει στην παροχή πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την ανθρώπινη υγεία.

Εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, πολλές αναφορές έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα μπορεί να είναι φορείς του μολυσματικού παράγοντα. Αυτές οι αναφορές έχουν προκαλέσει πανικό και ανησυχία για το εάν η παραγγελία φαγητού ή η διανομή φαγητού μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μόλυνση με SARS-CoV-2.

Δεν είναι πιθανή πηγή ιών

Το πρακτορείο εξέτασε τα στοιχεία ως προς το αν ο SARS-CoV-2 ενδέχεται να μεταφέρεται σε τρόφιμα ή στη συσκευασία τους. Η ομάδα των ερευνητών βρήκε πολύ λίγα, επαναφέροντας τα προηγούμενα αποτελέσματα μιας μελέτης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) που λένε ότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μόλυνσης του ιού από τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων.

Επιπλέον, ο οργανισμός είπε ότι μέχρι σήμερα, δεν υπήρξαν αναφορές για μετάδοση SARS-CoV-2 από συσκευασίες τροφίμων και τρόφιμα.

«Λαμβάνοντας υπόψη, ότι μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες περιπτώσεις ή επιστημονικοί συσχετισμοί μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων και του COVID-19, είναι πολύ απίθανο το SARS-CoV-2 να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Υπάρχουν σχετικά λίγες αναφορές για τον ιό SARS-CoV-2 σε συστατικά τροφίμων, προϊόντα διατροφής και υλικά συσκευασίας», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ακόμη κι αν ήταν πιθανό οι άνθρωποι όταν τρώνε κάτι μολυσμένο με τον ιό και να μολυνθούν, δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση τέτοιου τρόπου μετάδοσης.

«Οι αναφορές δείχνουν ότι ενδέχεται να υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Δεν δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος ή ότι είναι κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία μέσω της κατάποσης ή της επαφής με τρόφιμα. Οι ιοί που υπάρχουν σε τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων θα χάσουν επίσης τη βιωσιμότητα με την πάροδο του χρόνου. Ακολουθώντας μια προσέγγιση βάσει κινδύνου, είναι πολύ απίθανο τέτοια περίπτωση να οδηγήσει σε μόλυνση », εξηγεί η έκθεση.

Το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό

Αν και η συσκευασία τροφίμων και τα τρόφιμα είναι απίθανες πηγές μολύνσεων SARS-CoV-2, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για τους κατασκευαστές, τους επαγγελματίες σίτισης και εστίασης και τους αγοραστές να εφαρμόζουν σωστή υγιεινή χεριών. Πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν από το φαγητό ή αφού αγγίζουν κοινές επιφάνειες που μπορεί να φιλοξενούν τον ιό.

Επιπλέον, το πρακτορείο προέτρεψε τις εταιρείες τροφίμων να επιβάλουν τη χρήση μάσκας μεταξύ των εργαζομένων κατά το χειρισμό και την παράδοση ειδών διατροφής. Η σωστή υγιεινή μεταξύ των εργαζομένων, μαζί με την απολύμανση εργαλείων, εξοπλισμού και εργασιακού περιβάλλοντος, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της μόλυνσης των τροφίμων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρουν ότι η κατανάλωση ή η επεξεργασία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των παγωμένων τροφίμων και των συσκευασιών τροφίμων, θεωρείται χαμηλή. Η υγειονομική υπηρεσία είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της νόσου του κορωνοϊού είναι η παρακολούθηση μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων και καθημερινών ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19.

«Είναι πιθανό ένα άτομο να προσβληθεί από COVID-19 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένης της συσκευασίας τροφίμων ή τροφίμων, που έχουν τον ιό πάνω τους και έπειτα αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή πιθανώς τα μάτια του. Ωστόσο, αυτό δεν θεωρείται ότι είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού », δήλωσε ο οργανισμός υγείας.

«Μετά από ψώνια, επαφή με συσκευασίες τροφίμων ή πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού, είναι σημαντικό να πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα», πρόσθεσε.

Η διεθνής στατιστική

Η πανδημία του κορανοϊού εξαπλώνεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο, και ο αριθμός των περιστατικών έχει πλέον ξεπεράσει τα 29,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει ενώ 19,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περισσότερα από 6,6 εκατομμύρια περιπτώσεις COVID-19 και τουλάχιστον 198.000 θανάτους. Η Ινδία ξεπερνά τη Βραζιλία, με περισσότερες από 4,93 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Η Βραζιλία έχει περισσότερα από 4,35 εκατομμύρια περιστατικά και τουλάχιστον 132.000 θανάτους.

Η Ρωσία, το Περού, η Κολομβία και η Νότια Αφρική ακολουθούν καθώς αναφέρουν μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, με περισσότερες από 1 εκατομμύριο περιπτώσεις, περισσότερες από 691.000 περιπτώσεις, 671.000 περιπτώσεις και 640.000 περιπτώσεις, αντίστοιχα.

Angela Betsaida B. Laguipo, BSN
NEWS-MEDICAL.NET

——————————–

Πηγές:
Διεθνής επιτροπή μικροβιολογικών προδιαγραφών για τρόφιμα (ICMSF). (2020). https://www.icmsf.org/wp-content/uploads/2020/09/ICMSF2020-Letterhead-COVID-19-opinion-final-03-Sept-2020.BF_.pdf
Πίνακας ελέγχου COVID-19 από το Κέντρο Επιστήμης και Μηχανικής Συστημάτων (CSSE) στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (JHU) – https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Σχστικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Πάνω